tirsdag den 15. februar 2011

Biga - mit lille italienske eksperiment.....

Har nu prøvet på at starte min egen biga op.. En biga er en fordej som man bruger til det klassiske italienske brød. Biga har også kælenavnet "la madra" - moderen - ud fra den tanke at fordejen er brødets moder. Den adskiller sig fra surdejen ved at den kun består af mel og vand. Bigaen er med til at give det italienske brød dets fyldighed og det modne i smagen.

Min biga er lavet på følgende måde :

2 dl vand
15 g grahamsmel
15 g rugmel
30 g hvedemel

Det hele piskes godt sammen, kommes i et skoldet glas og skal så stå på køkkenbordet i ca. 10 dage... Hver dag piskes blandingen godt op, hvor man sørger for at komme helt i bund.

Meningen er så, at når den er "færdig-modnet", så tager man lidt biga til sit brød, og frisker resten af bigaen op med den samme mængde mel og vand, som man har taget...

Det bliver nu ret spændende, at skal have sådan en "ting" stående på køkkenbordet og boble, inden den skal i noget, som jeg rent faktisk regner med at spise !!!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar